تمام دانش آموختگان رشته معماری برای فعالیت در صنعت ساختمان طبق قوانین وزارت راه و شهرسازی نیازمند کسب پروانه صلاحیت حرفه­ای می­باشند.

در راستای شناسایی مهندسین واجد صلاحیت همه ساله سازمان نظام مهندسی و كنترل ساختمان با همكاری سازمان سنجش آموزش كشور، نسبت به برگزاری آزمون­های ورود به حرفه مهندسان در هفت رشته مهندسی معماری بخش­های (نظارت،

طراحی و اجرا)، عمران بخش­های (نظارت، محاسبات و اجرا)، تاسیسات مكانیكی، تاسیسات برقی، شهرسازی، نقشه­برداری و ترافیك در پایه سه جهت پروانه اشتغال به كار به طور هماهنگ و همزمان در سراسر كشور اقدام می­ نماید.لازم است مهندسان برای شروع فعالیت حرفه ­ای، ابتدا آزمون ورود به حرفه را گذرانده و پس از کسب حد نصاب قبولی پروانه اشتغال به کار را دریافت نموده و صاحب حق امضا شوند.

 شرایط اخذ پروانه اشتغال

  • مدرك تحصیلی

با توجه به قانون نظام مهندسی و كنترل ساختمان صرفاً مدارك مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به منظور صدور پروانه اشتغال به كار مورد تأیید می­باشند.دارندگان سایر مدارك از جمله معادل و

مانند آن امكان شركت در آزمون را نداشته یا باید طبق ماده 7 قانون (كمیسیون هم­ ارزی) مدرک خود را مطابقت داده و شركت در آزمون و قبولی در آن حقی برای داوطلب جهت اخذ پروانه ایجاد نخواهد كرد.

دارندگان مدارك تحصیلی هر رشته نمی‌­توانند در آزمون حرفه­ ای سایر رشته­ ها شركت نمایند. همچنین دارندگان مدارك تحصیلی كارشناسی ارشد یا دكترای هر رشته (بدون داشتن مدرك كارشناسی در آن

رشته) برای شركت در آزمون آن رشته در صورت تأیید كمیسیون ماده 7 قانون (كمیسیون هم­ ارزی) می­‌توانند در حدود صلاحیت تعیین شده توسط كمیسیون مذكور پروانه اشتغال به كار دریافت نمایند.

با توجه به مراتب فوق ضروری است كلیه متقاضیان جهت اطلاع از امكان دریافت پروانه اشتغال به كار در رشته و صلاحیت مورد نظر، از طریق اداره كل استان محل عضویت خود قبل از ثبت نام مطمئن گردند.

  •  سابقه كارحرفه ­ای

حداقل سوابق كار حرفه ­ای جهت شركت در آزمون ورود به حرفه مهندسان از تاریخ اخذ مدرك تحصیلی در هر مقطع تا تاریخ اعلامی توسط مرکز آزمون­ها (به طور معمول روز برگزاری آزمون) به شرح جدول

ذیل می ­باشد.

 نکته: سنوات کاردانی جهت آزمون ورود به حرفه مهندسان، درصورت هم رشته بودن با رشته آزمون، از تاریخ اخذ مدرک کاردانی تا زمان اخذ مدرک مهندسی به ازای هر ۵ سال کامل یک سال و حداکثر دو

سال به سنوات مهندسی اضافه خواهد شد. (سنوات کمتر از ۵ سال به تناسب در نظر گرفته می­شود). در صورت هم رشته نبودن، سنوات کاردانی قابل محاسبه برای آزمون مهندسی نیست.

  •  نحوه برگزاری آزمون

آزمون همه ساله در دو نوبت که یکی در مرداد یا شهریور ماه و آزمون دوم در بهمن یا اسفند ماه می­ باشد.

آزمون تمامی رشته­ ها به استثنای بخش طراحی رشته معماری به صورت تستی چهار گزینه ­ای می باشد(آزمون دارای نمره منفی است) و آزمون طراحی به صورت تشریحی (اسکیس) برگزار می­­ گردد.

ثبت نام آزمون نظام مهندسی در هر یک از صلاحیت­های طراحی، نظارت و اجرا بصورت مجزا بوده و بصورت مستقل برگزار می گردد.

آزمون نظام مهندسی بصورت Open Book ( کتاب و جزوه باز) برگزار می ­شود ومحدودیتی در ورود کتاب یا جزوه نمی باشد.

هر داوطلب فقط حق استفاده از جزوه خود را دارد و استفاده از جزوه دیگران در جلسه آزمون حکم تقلب را دارد.

استفاده از ماشین حساب مهندسی مجاز است، اما همراه داشتن لپ تاپ، تبلت و گوشی تلفن همراه ممنوع است.

آزمون نظام مهندسی در صلاحیت­های نظارت و اجرا در قالب ۶۰ سوال تستی برگزار می ­شود.

زمان پاسخگویی به سوالات برای آزمون نظارت و اجرا ۱۵۰ دقیقه و برای آزمون طراحی 480  دقیقه است.

قبولی در آزمون نظام مهندسی به صورت کسب حد نصاب ۵۰ درصد نمره آزمون است.

اعتبار قبولی در آزمون نظام مهندسی به مدت ۴ سال است. به این معنی که در صورتی که پس از قبولی در آزمون نظام مهندسی به هر دلیلی شخص فاقد شرایط لازم جهت اخذ پروانه اشتغال (نداشتن کارت پایان خدمت، نداشتن سابقه کار بیمه­ای جهت پروانه اجرا و …) باشد می­ تواند از این فرصت ۴ ساله استفاده نماید.

  • نکات مهم برای موفقیت
  • با وجود غیر رقابتی بودن آزمون ورود به حرفه مهندسان و نبود محدودیت در تعداد پذیرفته شدگان، طبق آمار، درصد قبولی داوطلبان در آزمون نظارت و اجرا حدود 30 درصد و در آزمون طراحی حدود 10 درصد است. با تامل درباره دلیل این موضوع توجه به نکات زیر ضروری به نظر می­رسد:
  •  تعدادی از داوطلبان با این تصور که آزمون Open Book است و می­توانند کتاب­ها را با خود سرجلسه آزمون ببرند، عملا برای مطالعه آن­ها برنامه ­ریزی نمی­ کنند و تلاش خود را تنها معطوف به روز آزمون می­ کنند، نتیجه این روش کاملا قابل پیش بینی است! زیرا با توجه به حجم بالای منابع و عدم مطالعه قبلی کتاب­ها، داوطلب به سختی می­تواند جواب سوالات را بیابد و خود را به حدنصاب قبولی برساند.
  • با توجه به حجم بسیار بالای منابع، توجه شرکت­کنندگان را به این نکته جلب می­کنیم که قبولی در آزمون به صورت کسب حدنصاب ۵۰% است پس نیازی نیست داوطلبین بخواهند به همه سوالات پاسخ دهند و چنانجه در مدت زمان ۱۵۰ دقیقه آزمون به حدود ۳۵ تا ۴۰ سوال پاسخ داده شود، می­توان به نتیجه مطلوب دست یافت. برای این مهم داوطلبین باید سعی کنند در مرحله اول سوالاتی را پیدا کنند که صورت سوال برای ایشان آشنا بوده و می­توان در زمانی کوتاه پاسخ این سوال­ها را پیدا کرد. سوالات جدید، مشکل و محاسباتی را باید با درج یک علامت در جلوی آن­ها مشخص کرده و پس از پاسخگویی به سوالات آسان و متوسط به سراغ آن­ها رفت.
  •  با توجه به نکات فوق، برای موفقیت در این آزمون پیش از هر چیز مطالعه، بررسی و تجزیه و تحلیل سوالات آزمون­های دوره­های گذشته که بهترین منبع برای آموزش و یادگیری و در نهایت کسب موفقیت می­باشند دارای اهمیت است.
  • خلاصه نکات مهم آزمون👈 تعدادسوالات دفترچه آزمون نظارت 60 سوال می باشد.👈 تعدادسوالا ت دفترچه آزمون اجرا 60 سوال می باشد.

👈 آزمون اجرا و نظارت بطور جداگانه و در زمانهای صبح و عصر انجام می‌پذیرد.

👈 زمان پاسخگویی به سوالات هر آزمون بطور جداگانه  150 دقیقه (2/5ساعت) می باشد.

👈 شرط قبولی در هر آزمون پاسخگویی صحیح به 30 سوال یعنی کسب 50 نمره از 100 می‌باشد.

🚫 هر پاسخ غلط یک نمره منفی و هر سه پاسخ غلط باعث از بین رفتن یک پاسخ صحیح است.

🚫 کسب حتی نمره 49/9 نیز باعث مردودی وعدم نتیجه در آزمون می باشد.


برای دانلود نمونه سوالات و پاسخنامه آزمون های برگزار شده به تفکیک رشته اینجا کلیک کنید

نظر خود را بنویسید